(untitled) (Archiwum Historii i Filozofii Medycyny, 2020)
W artykule przedstawiono szkic działalności oddziału Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego w Zielonej Górze (dalej PTS) od jego powstania w 1953 r. do 2019 r. Na wstępie omówiono kulisy powstania oddziału stomatologicznego w obrębie Polskiego Towarzystwa Lekarskiego (dalej PTL) i utworzenie samodzielnych struktur PTS. Uwzględniono kierunki rozwoju oddziału, kadry zarządzające towarzystwem i sposoby realizacji zadań statutowych. Podkreślono wkład PTS w podnoszenie wiedzy i umiejętności lekarzy stomatologów poprzez realizację kursów zaliczanych do specjalizacji i wykładów zaliczanych jako dopełnienie obowiązku kształcenia ustawicznego.