(untitled) (Archiwum Historii i Filozofii Medycyny, 2026)
Na wstępie artykułu pokrótce przedstawiono drogi: życiową, zawodową i naukową Samuela Lehma (1879-1954), jednego spośród znanych otorynolaryngologów polskiego Lwowa i pionierów polskiej otorynolaryngologii. Skrótowo przeanalizowano jego dokonania w dziedzinie otorynolaryngologii. W sposób lakoniczny zarysowano wpływ dra Samuela oraz jego żony Sabiny na dzieciństwo Stanisława Lema (1923-2006) – ich jedynego syna, późniejszego wybitnego pisarza science fiction, filozofa, krytyka literackiego, futurologa, a także lekarza. Stanisław ukazał swoje dzieciństwo i wchodzenie w dorosłość w powieści Wysoki Zamek. Wspominał w niej m.in. o pełnym tajemnic mieszkaniu rodziców, bibliotece ojca wypełnionej lekarskimi dziełami, fascynacji osteologią i o leczeniu jego schorzeń i dolegliwości przez ojca.