Historia Polaka z Żytomierszczyzny (Krakowskie Pismo Kresowe, 2009)
Relacja, którą poniżej przedstawię, została nagrana 8 czerwca 2008 r. w Żytomierzu w ramach prowadzonego przez Ośrodek KARTA programu „Polacy na Wschodzie” (szerzej o samym programie i zastosowanej metodzie wywiadu piszę w artykule Kolekcja „Polacy na Wschodzie” w Archiwum Historii Mówionej Ośrodka KARTA, zamieszczonym w niniejszym numerze „Krakowskiego Pisma Kresowego”). Nagranie było jednym z niewielu zarejestrowanych przez nas w Żytomierzu w języku polskim.