“World Village Leipzig”? What Museum Activities Reveal About Conflicting Identity Concepts in a Civic Society Between Global Orientation and Small-Town Values (Krzysztofory. Zeszyty Naukowe Muzeum Historycznego Miasta Krakowa, 2025)
„GLOBALNA WIOSKA LIPSK”? CO DZIAŁALNOŚĆ MUZEALNA MOŻE NAM POWIEDZIEĆ O SPRZECZNYCH KONCEPCJACH TOŻSAMOŚCI W SPOŁECZEŃSTWIE OBYWATELSKIM - MIĘDZY ORIENTACJĄ GLOBALNĄ A MAŁOMIASTECZKOWYMI WARTOŚCIAMILipsk – miasto słynące z jarmarków i znanych na całym świecie tradycji drukarskich oraz muzycznych. To miejsce, którego poziom zawsze oceniano na tle standardów europejskich i światowych, lecz zasadniczo jest to przecież średniej wielkości miasto wyraźnie zorientowane na potrzeby rodzin i, co zaskakujące, nadal dość homogeniczne w swej strukturze, położone na terenie Saksonii – państwa związkowego o przeważająco wiejskim charakterze. W ramach organizowanych wystaw i projektów popularyzatorskich Muzeum Historii Miasta Lipska regularnie wydobywa wspólne płaszczyzny do dialogu i ukryte skarby lokalnej historii i tożsamości, nie stroniąc od dyskusji o obecnych w nich podziałach i ich bardziej mrocznych stronach. Niniejszy artykuł podsumowuje te muzealne doświadczenia, skupiając się na przełomowej wystawie z 2021 roku zatytułowanej Kennzeichen L, by pokazać, że można jednocześnie zachowywać lokalne tradycje oraz opowieści i kwestionować powszechnie utrwalane narracje czy aż nazbyt pochlebne wizerunki społeczeństwa obywatelskiego Lipska, co stanowi znamienny przykład do naśladowania dla wielu (a może nawet wszystkich) europejskich miast. Wreszcie, artykuł przybliża przykłady prowadzonych w lipskim muzeum projektów, takich jak Capa-Haus czy Ogród Schillerowski, aby zachęcić inne zespoły muzealne do rozwijania nowych struktur i wzmacniania aktywności popularyzatorskiej przez przekraczanie granicy między empatyczną historią lokalną a krytyczną kulturą upamiętniania.