Uroczystość hołdu pruskiego w Krakowie 10 kwietnia 1525 roku w świetle diariuszy profesorów Uniwersytetu Krakowskiego (Krzysztofory. Zeszyty Naukowe Muzeum Historycznego Miasta Krakowa, 2025)
Hołd pruski w 1525 roku był jednym z najważniejszych wydarzeń w historii Polski, ale podstawa źródłowa do jego opisu jest stosunkowo skromna. Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na niedostatecznie wykorzystany materiał, jaki przynoszą diariusze profesorów Uniwersytetu Krakowskiego. Diariusze to zapisy dzienne o wydarzeniach z życia prywatnego lub publicznego (akademickiego, miejskiego, kościelnego i państwowego) prowadzone na efemerydach, czyli drukowanych kalendarzach astronomicznych. Duży zasób tych źródeł zachował się w zbiorach Biblioteki Jagiellońskiej w Krakowie. Hołd pruski lub towarzyszące mu okoliczności zostały odnotowany w diariuszach kilku profesorów: lekarzy Łukasza Noskowskiego i Mikołaja Sokolnickiego, teologa Marcina Biema z Olkusza oraz filozofa Stanisława Aurifabra (Lubarta) z Krakowa. Do tego zestawu dochodzą zapiski teologa Grzegorza ze Stawiszyna w dwóch autorskich redakcjach. Niektóre z tych źródeł były znane historykom, ale nie zostały konsekwentnie wykorzystane do badań. Artykuł prezentuje teksty tych zapisek i poddaje je analizie, wnosząc drobne uzupełnienia do przebiegu ceremonii hołdu i jej społecznego odbioru.