Pamięć miasta: Archiwum w dziejach Krakowa - Follprecht, Kamila (Rocznik Krakowski, 2021)
Działające od 1878 roku Krajowe Archiwum Aktów Grodzkich i Ziemskich w Krakowie oraz od 1887 roku Archiwum Aktów Dawnych Miasta Krakowa zostały połączone w 1952 roku – ich sukcesorem jest Archiwum Narodowe w Krakowie. Przez lata archiwa zabezpieczały i udostępniały zgromadzone archiwalia oraz działały na rzecz Krakowa i jego mieszkańców.