Ukraińcy galicyjscy w obozie internowanych nr I Dąbie - Węglewicz, Wiktor (Rocznik Krakowski, 2024)
Tematem artykułu są losy ukraińskich jeńców i internowanych z Galicji Wschodniej, którzy po wybuchu wojny polsko-ukraińskiej trafili do obozu internowanych w Dąbiu. Ukraińcy pojawili się w obozie już w listopadzie 1918 roku i stali się jego pierwszymi więźniami; była to największa grupa narodowościowa w obozie w Dąbiu w 1919 roku. W artykule przedstawione zostały: krótki zarys historii omawianego miejsca, charakterystyka grupy, również poprzez przedstawienie losów wybranych przedstawicieli inteligencji ukraińskiej, warunki pobytowe, wyżywienie, działalność kulturalna, przemoc oraz zwolnienia z Dąbia.