Konserwatorski palimpsest we wnętrzach Kamienicy Krauzowskiej w Krakowie: Przykład edukacyjny - Boba-Dyga, Bożena; Bojęś-Białasik, Anna; Feć-Sfora, Katarzyna (Rocznik Krakowski, 2024)
Artykuł prezentuje i porównuje trzy zasadniczo różne aranżacje konserwatorskie pomieszczeń na I piętrze w kamienicy Krauzowskiej – siedzibie Towarzystwa Miłośników Historii i Zabytków Krakowa przy ul. św. Jana 12 w Krakowie. Aranżacje zostały opracowane w oparciu o wyniki obszernych badań konserwatorskich – archiwalnych, stratygraficzno-odkrywkowych, architektonicznych i analitycznych. Przez swoją unikatowość i szczególne walory edukacyjne – pokazanie różnych możliwości konserwatorskich w jednym cennym i wielokrotnie przekształcanym obiekcie – miejsce to stało się częścią programu w ramach kształcenia konserwatorów architektury na podyplomowych studiach w Politechnice Krakowskiej oraz pojawia się na szlaku rozmaitych specjalistycznych prezentacji.