Diccionario de Catalina la Grande (1787-1789): Análisis del material español (Studia Iberystyczne, 2011)
Słownik Katarzyny II (1787-1789)Celem artykułu jest przedstawienie materiału hiszpańskiego z nieznanego szerzej XIX-wiecznego słownika wydanego w Sankt Petersburgu przez P.S. Pallasa. Po krótkiej nocie biograficznej następuje przedstawienie materiału leksykograficznego, a następnie jego analiza pod kątem jego transliteracji, fonetyki, morfologii oraz cech leksykalnych. Jak zwykle okazuje się, że badanie nieznanego materiału odkrywa kolejne niespodzianki językowe i jest niezawodnym źródłem do poszerzenia znajomości, choćby w ograniczonymstopniu, historii danego języka.