Zespół redakcyjny
Redaktor naczelny
dr hab. Sławomir Dryja, prof. UPJP2
Uniwersytet Papieski Jana Pawła II, Kraków
Z wykształcenia jest archeologiem i historykiem. Prowadził archeologiczne prace badawcze na zamkach w Rabsztynie, Bobolicach i Mirowie, a także na Rynku Głównym w Krakowie (jest współtwórcą koncepcji wystawy „Podziemny Rynek”). Ponadto jest kierownikiem Centrum Badań nad Piwowarstwem Historycznym, które współpracuje z wieloma instytucjami w kraju i za granicą oraz browarami (m.in. Browarem Wawrzyniec, Nowotarską Manufakturą Piwa, Browarem Połczyn-Zdrój). W swoim dorobku naukowym posiada wiele artykułów w i książek poświęconych historii piwowarstwa. Jest członkiem założycielem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, a także członkiem kilku zagranicznych stowarzyszeń historyków i miłośników piwowarstwa (m.in. Gesellschaft für Geschichte des Brauwesens e.V., Brewery History Society). Znajduje się też w radzie redakcyjnej czasopism „Folia Historica Cracoviensia” oraz „Staleta Praha”.
Sekretarz redakcji
mgr Bartłomiej Karnasiewicz
Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń
Urodził się we Włocławku, obecnie jest doktorantem na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Temat jego pracy doktorskiej to „Piwa dobrze zrobione, tuczne i wystałe. Renoma i lokalność piwa w Rzeczpospolitej w II poł. XVIII w.”, której promotorem jest prof. Jarosław Dumanowski. Ponadto jest piwowarem domowym skupiającym się na współczesnych adaptacjach staropolskich receptur piwowarskich.
Zespół redakcyjny
Dorota Dias-Lewandowska
Polska Akademia Nauk
Badaczka dyskursu pijaństwa i trzeźwości. Jest autorką wielu publikacji oraz artykułów naukowych (w tym monografii Historia kulturowa wina francuskiego w Polsce, od połowy XVII wieku do początku XIX wieku), organizatorką międzynarodowych konferencji naukowych oraz kierowniczką projektów grantowych.
Jarosław Dumanowski
Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń
Historyk specjalizujący się w dziejach jedzenia, dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK oraz pomysłodawca i redaktor serii Monumenta Poloniae Culinaria wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zakres jego zainteresowań badawczych obejmuje: kulturową historię jedzenia i alkoholu, historię kuchni, literatury kulinarnej, dietetykę, post i mody żywieniowe. Prof. Dumanowski jest uznanym popularyzatorem wiedzy o dawnej kuchni oraz organizatorem wydarzeń historyczno-kulinarnych. Współpracuje z restauratorami, szefami kuchni, nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki.
Petr Holub
Narodowy Instytut Dziedzictwa, Brno, Czechy
Jest archeologiem i konserwatorem zabytków. Całą swoją karierę zawodową poświęcił archeologii średniowiecznego i nowożytnego Brna, specjalizując się w materiałach budowlanych. Aktywnie interesuje się historią browarnictwa, szczególnie w odniesieniu do miasta Brna i kontekstu środkowoeuropejskiego, ale także rozwojem architektury i zmianami procesów technologicznych w czeskim przemyśle browarniczym w XIX w. Obecnie jest zatrudniony jako konserwator zabytków w Wydziale Terenowym Narodowego Instytutu Dziedzictwa w Brnie (Národní památkovy ústavu, Územní odborné pracoviště v Brně). Oprócz licznych artykułów naukowych jest współautorem kilku monografii, m.in. 99 Brněnských cihelen, Noback vs. Novák: stavitelé pivovarů, Příběh Dalešického piva.
Dobiesław Karst
Muzeum Dawnego Kupiectwa, Świdnica
Dyrektor Muzeum Dawnego Kupiectwa w Świdnicy, z wykształcenia archeolog. Jego zainteresowania badawcze obejmują rozwój średniowiecznych ośrodków miejskich, ich zabudowy, a także infrastruktury rzemieślniczej oraz handlowej widocznej w kulturze materialnej, uchwytnej w interdyscyplinarnych studiach bazujących przede wszystkim na badaniach archeologicznych i architektonicznych. Szczególne zaangażowany jest w analizowanie fenomenu średniowiecznych miast komunalnych, których gospodarka opierała się na produkcji piwa. Zjawisko to jest szczególnie widoczne w średniowiecznej Europie Środkowej, a zwłaszcza na terenie dzisiejszych ziem Polski i Czech. Był pionierem badań archeologicznych nad urządzeniami i systemami stosowanymi w browarnictwie miejskim w średniowieczu i wczesnej nowożytności. Jest autorem kilku artykułów na temat historii piwa, w tym we Wrocławiu i w słynnej z jego warzenia Świdnicy, jak również recenzentem kilku książek związanych z historią browarnictwa na ziemiach polskich.
Andrzej Klonder
Polska Akademia Nauk
Zatrudniony w Instytucie Historii i Stosunków Międzynarodowych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, gdzie kieruje Katedrą Historii Kultury. Jego zainteresowania badawcze skupiają się na standardach i normach zachowania w różnych środowiskach, społecznych czynnikach kulturotwórczych w dziejach sztuki polskiej, życiu codziennym szlachty polskiej w XVI-XVIII w., a także problematyce wyżywienia oraz produkcji i konsumpcji napojów alkoholowych. Prof. Klonder jest autorem licznych książek i artykułów naukowych, m.in. Napoje fermentacyjne w Prusach Królewskich w XVI-XVII wieku, Browarnictwo w Prusach Królewskich. (2 połowa XVI-XVII w.), Wszystka spuścizna w Bogu spoczywającego. Majątek ruchomy zwykłych mieszkańców Elbląga i Gdańska w XVII wieku.
Agata Kwaśnicka-Janowicz
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
Zatrudniona w Katedrze Historii Języka i Dialektologii Wydziału Polonistyki UJ. Jest absolwentką filologii polskiej na tym uniwersytecie. Na podstawie obronionej na Wydziale Polonistyki UJ w 2003 r. rozprawy „Polsko-ukraińskie związki leksykalne w zakresie obrzędowości wiejskiej w gwarach okolic Przemyśla” uzyskała stopień naukowy doktora. W 2018 r. opublikowała monografię Staropolska terminologia bartnicza, na podstawie której rok później uzyskała stopień doktora habilitowanego. Prof. Kwaśnicka-Janowicz jest autorką wielu monografii i artykułów naukowych. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Językoznawczego (Komisji Rewizyjnej na kadencję 2022-2025). Od 2013 r. działa w Zarządzie Fundacji na rzecz Muzeum Języka Polskiego. Jej zainteresowania badawcze skupione są wokół historii języka, semantyki, językoznawstwa historyczno-porównawczego oraz lingwistyki komputerowej i korpusowej.
Libor Zajíc
Uniwersytet Tomasza Masaryka, Brno, Czechy
Urodził się w 1991 r. w Uherském Hradiště. Jest czeskim historykiem zajmującym się historią Kościoła w średniowieczu, kultami świętych, relikwiami, pielgrzymkami, zakonami, ale także historią browarnictwa, kulturą piwa i pubami. Jest członkiem panelu ekspertów ds. rejestracji kultury piwnej w Republice Czeskiej na Liście Dziedzictwa Niematerialnego Ministerstwa Kultury Republiki Czeskiej.
Martin Nodl
Centrum Studiów Mediewistycznych, Praga, Czechy
Jest uznanym specjalistą w zakresie historii średniowiecza. W latach 1988-1995 studiował historię na Uniwersytecie Karola w Pradze, gdzie obronił pracę „Stříbro 1380-1420. Populace-migrace-integrace”. W latach 2011-2013 ukończył studia doktoranckie na Uniwersytecie Masaryka w Brnie, gdzie obronił rozprawę na temat dekretu z Kutnej Hory. Pracuje w Centrum Studiów Średniowiecznych Instytutu Filozofii Akademii Nauk Republiki Czeskiej, a także wykłada na Wydziale Humanistycznym Uniwersytetu Karola. W swoich badaniach koncentruje się na późnym średniowieczu, zwłaszcza na historii społecznej i kulturowej, a także na dziejach historiografii. Jest członkiem wielu stowarzyszeń naukowych. W swym bogatym dorobku posiada prace związane z historią słodownictwa i browarnictwa.
Greg Ryan
Uniwersytet w Lincolnie, Nowa Zelandia
Pracownik Wydziału Turystyki, Sportu i Społeczeństwa, naukowiec mocno zaangażowany w krajowe i międzynarodowe badania w subdyscyplinach historii sportu i społecznej historii alkoholu w Nowej Zelandii. Jego praca rzuca wyzwanie historykom, którzy interpretują zarówno sport, jak i alkohol przez z góry przyjęte soczewki historiograficzne. Jest powszechnie uznawany za lidera badań dotyczących historii sportu w Nowej Zelandii, zaś obecnie rozwija podobną niszę w historii alkoholu. Jego praca bazuje na obszernych kwerendach archiwalnych w Nowej Zelandii i za granicą. Jestem redaktorem naczelnym „The International Journal of the History of Sport” oraz członkiem rad redakcyjnych i recenzentem innych wiodących międzynarodowych czasopism w swoich dziedzinach badań. Ponadto jest członkiem Australijskiego Towarzystwa Historii Sportu. W 2023 r. opublikował obszerną monografię poświęconą historii piwa i browarnictwa w Nowej Zelandii.
Marcin Szymański
Uniwersytet Łódzki
Adiunkt w Katedrze Historii Polski Najnowszej na Wydziale Filozoficzno-Historycznym Uniwersytetu Łódzkiego. Jest historykiem, którego pasją są stosunki gospodarcze w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Łodzi. Dwukrotnie został uhonorowany nagrodą za Najlepszą Książkę o Łodzi w konkursie „Złoty Ekslibris” Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Łodzi. Ważną częścią jego dorobku naukowego są artykuły i książki poświęcone historii piwowarstwa. Wcześniej pracował jako organizator wystaw w Muzeum Miasta Łodzi, prezentując nieznane aspekty historii swojego rodzinnego miasta. Obecnie wraz ze Stowarzyszeniem „Topografie” zajmuje się badaniami ostatniego etapu w przemysłowej historii Łodzi (od zakończenia II wojny światowej do końca lat 90. XX w.).
Marek Zdaniewicz
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Pracownik Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz kierownik uczelnianego minibrowaru. Autor wielu artykułów naukowych poświęconych technologii produkcji piwowarskiej. W jednym z programów grantowych zajmował się opracowywaniem technologii produkcji piwa z wykorzystaniem zapomnianych polskich odmian chmielu zwyczajnego. Ważnym aspektem jego badań jest współpraca z browarami, dzięki której efekty prac naukowych można przekładać na codzienną praktykę piwowarską.